Ξηροί καρποί – Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της νηστείας!
Τζωρτζής Ξηροί Καρποί Ρόδος, Καναδά 59 / #apogeniasegenia
Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην Σαρακοστή, πράγμα που για πολλούς ανθρώπους σημαίνει ότι η νηστεία έχει ήδη αρχίσει. Και επειδή πρόκειται για μία αρκετά μακριά περίοδο, που ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα και θα τελειώσει το Μεγάλο Σάββατο, για όσους τηρούν αυστηρά το έθιμο η διατροφή μπορεί να είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αυστηρή νηστεία χαρακτηρίζεται από την αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται η κατανάλωση διαφορετικών διατροφικών ομάδων, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί. Οι τελευταίοι μάλιστα, αποτελούν μία πολύ υγιεινή τροφή που κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη!
Τι προσφέρουν οι ξηροί καρποί κατά την περίοδο της νηστείας;
Οι ξηροί καρποί χαρακτηρίζονται από υψηλή διατροφική αξία και αδιαμφισβήτητα η κατανάλωση τους αποτελεί κομμάτι ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Είτε πρόκειται για αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φουντούκια, brazilian nuts είτε για οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό προτιμάτε, κάθε ένας από αυτούς έχει να επιδείξει μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό και αποτελεί μια θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή.
Σε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί συμβάλλουν:
- Στην απώλεια βάρους καθώς είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά
- Στη διαχείριση του διαβήτη
- Στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων
- Στη μείωση της χοληστερόλης και τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου & καρδιαγγειακής νόσου
Γιατί οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι την περίοδο της νηστείας
Παρότι είναι απαραίτητο ο οργανισμός μας να λειτουργεί σωστά σε όλες τις περιόδους της ζωής μας, οι περιστάσεις που οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν αποτελούν μία ιδιαίτερη πρόκληση. Την περίοδος της νηστείας, ο αποκλεισμός του κρέατος και των γαλακτοκομικών συχνά μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφών ή φαγητών που είναι πλούσια σε λιπαρά. Αυτά τα γεύματα τείνουν να δημιουργούν μικρότερο αίσθημα κορεσμού -κυρίως λόγω έλλειψης πρωτεΐνης- αλλά και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, σίδηρο και ασβέστιο).
Και εδώ είναι που έρχεται η ευεργετική δράση των ξηρών καρπών. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα είναι ικανή να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες που προκύπτουν από την απουσία των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και καλών λιπαρών που το σώμα μας χρειάζεται και συνήθως λαμβάνουμε μέσω του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνεπώς είναι ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε απολαυστική, υγιεινή και θρεπτική τη διατροφή σας και την περίοδο της νηστείας.
Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει ο κάθε καρπός:
- Αμύγδαλα: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χαλκός, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε.
- Καρύδια: Φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, κάλιο.
- Κάσιους: Αντιοξειδωτικά, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο.
- Φουντούκια: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Ε.
- Φιστίκια Αιγίνης: Βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, φυτοστερόλες, φυτικές ίνες, θειαμίνη, φώσφορος, χαλκός.
- Πεκάν: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνη Α.
- Μακαντέμια: Πολυακόρεστα και μονακόρεστα λιπαρά οξέα.
- Brazil nuts: Σελήνιο, αντιοξειδωτικά.
Γιατί να επιλέξετε ξηρούς καρπούς Τζωρτζής
Οι ξηροί καρποί Τζωρτζής έχουν εδώ και 3 γενιές συνδεθεί με την ποιότητα και την αυθεντική γεύση. Ψήνονται καθημερινά με αγάπη και μεράκι από εμάς ώστε να πληρούν τα υψηλότερα στάνταρ σε φρεσκάδα και νοστιμιά. Στο κατάστημά μας (Καναδά 59) καθώς και στο eshop μας (tzortzisnuts.gr) θα βρείτε καθημερινά μία μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς, ψημένους και ωμούς, με αλάτι ή χωρίς, που θα σας συνοδεύσουν με τον πιο θρεπτικό τρόπο στη νηστεία και όχι μόνο!