Οι ξηροί καρποί και η ιστορία τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!
Τζωρτζής Ξηροί Καρποί Ρόδος, Καναδά 59 / #apogeniasegenia
Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα αγαπημένο τρόφιμο, που έχει συνδεθεί με την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα όμως, η ιστορία τους είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύουμε καθώς το αγαπημένο μας σνακ ήταν βασικό στοιχείο στη διατροφή του ανθρώπου από τις απαρχές της ιστορίας! Από την προϊστορική εποχή μέχρι τους αρχαίους πολιτισμούς και από τις μεσαιωνικές καλλιέργειες μέχρι τα σημερινά ράφια των καταστημάτων, οι ξηροί καρποί έχουν μία συναρπαστική διαδρομή που αξίζει να ανακαλύψουμε!
Οι πρώτες αναφορές
Στην πραγματικότητα, οι ξηροί καρποί ήταν ένα από τα πρώτα «εύκολα» τρόφιμα που ανακάλυψαν οι άνθρωποι. Όχι μόνο μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά η ικανότητά τους να αποθηκεύονται για μήνες τους καθιέρωσε ως ένα πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή στο Ισραήλ βρήκε υπολείμματα επτά τύπων ξηρών καρπών καθώς και μια ποικιλία πρωτόγονων καρυοθραυστών που σύμφωνα με τους επιστήμονες χρονολογούνται 780.000 χρόνια πριν! Αντίστοιχα, ανασκαφές στο Ιράκ αποκάλυψαν στοιχεία κατανάλωσης ξηρών καρπών ήδη από το 50.000 π.Χ. ενώ στις ΗΠΑ υπολείμματα από πεκάν ανακαλύφθηκαν κοντά σε ανθρώπινα αντικείμενα που χρονολογούνται περίπου από το 6.000 π.Χ.
Οι ξηροί καρποί στην αρχαιότητα
Υπάρχουν πολλές αναφορές στους ξηρούς καρπούς στην αρχαιότητα. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αγαπούσαν το καρύδι και μάλιστα το θεωρούσαν τροφή για τους Θεούς. Η καλλιέργεια της καρυδιάς πιστεύεται ότι πρωτοξεκίνησε από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι πίστευαν πως ο Δίας κατανάλωνε τα καρύδια για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και σοφία.
Εκτός όμως από τα καρύδια, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. τα αμύγδαλα αναδείχθηκαν ως πολύτιμο συστατικό στην αρχαία ελληνική γαστρονομία. Η νόστιμη γεύση και η τραγανή υφή τους, τους εξασφάλισαν μία κεντρική θέση στα τραπέζια των μεγάλων γιορτών και θρησκευτικών τελετουργιών.
Επιπλέον, ο συμβολισμός των ξηρών καρπών στην αρχαία Ελλάδα ήταν βαθύς. Το καρύδι, συγκεκριμένα, συνδέθηκε με τη γονιμότητα και την αναγέννηση, αντανακλώντας τον κύκλο της ζωής. Κατά τη διάρκεια της γιορτής των Θεσμοφορίων, αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, γίνονταν προσφορές μελιού και ξηρών καρπών με την ελπίδα να εξασφαλιστεί γόνιμη σοδειά και αφθονία. Αυτά τα τελετουργικά υπογράμμισαν τον αναπόσπαστο ρόλο που έπαιζαν οι ξηροί καρποί όχι μόνο στην καθημερινή διατροφή αλλά και στον πνευματικό και πολιτιστικό ιστό της Αρχαίας Ελλάδας.
Τραγανοί Ξηροί Καρποί Ρόδος
Από τις βιβλικές αναφορές μέχρι σήμερα
Οι ξηροί καρποί αποτέλεσαν διατροφικό στήριγμα και των αρχαίων ανθρώπων της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι σύμφωνα με ιστορικές πηγές έτρωγαν γλυκά αμύγδαλα. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν ζαχαρωμένα αμύγδαλα και συχνά τα πρόσφεραν ως γαμήλια δώρα καθώς πίστευαν ότι συμβολίζουν τη γονιμότητα (μια παράδοση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα μέσα από τα γνωστά σε όλους μας κουφέτα).
Μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές στους ξηρούς καρπούς εντοπίζεται και στη Βίβλο, όπου τα αδέρφια του Ιωσήφ έφεραν αμύγδαλα και φιστίκια για να τα ανταλλάξουν με σιτηρά.
Στο Μεσαίωνα, τα μοναστήρια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια και τη διατήρηση των ξηρών καρπών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των οπωρώνων σε όλη την Ευρώπη. Την εποχή εκείνη, τα αμύγδαλα αλέθονταν σε αλεύρι και πολλές συνταγές περιείχαν «γάλα» αμυγδάλου, ένα ρόφημα που παρασκευαζόταν από αλεσμένα αμύγδαλα, νερό και συνήθως κάποιο είδος γλυκαντικού. Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο σε πολλούς πολιτισμούς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής πριν από την εποχή του Χριστού. Οι λάτρεις της φυσικής ιατρικής το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα για τη θεραπεία της δυσπεψίας, ως καθαρτικό και για την ανακούφιση από τον βήχα.
Η περίοδος της Αναγέννησης
γνώρισε ένα ανθηρό εμπόριο εξωτικών ξηρών καρπών, με εξερευνητές όπως ο Μάρκο
Πόλο να μυούν τους Ευρωπαίους στα -σπάνια για την εποχή- φιστίκια και κάσιους.
Οι ξηροί καρποί έγιναν πολυπόθητα εμπορεύματα, συμβολίζοντας τον πλούτο στις
αυλές των βασιλιάδων.
Η βιομηχανική επανάσταση τον 19ο
αιώνα έφερε ριζικές αλλαγές και στην επεξεργασία των ξηρών καρπών, καθιστώντας
τους πιο προσιτούς στις μάζες. Καινοτομίες όπως οι μηχανές σπασίματος ξηρών
καρπών άνοιξαν το δρόμο για την εμπορευματοποίησή τους, μετατρέποντάς τους από
είδος πολυτελείας στον ακρογωνιαίος λίθο μια υγιεινής διατροφής που είναι
προσβάσιμη σε όλους.
Σήμερα, οι ξηροί καρποί συνεχίζουν να έχουν μία τιμητική θέση στην σύγχρονη κουζίνα παγκοσμίως. Απόδειξη, η δική μας ιστορία που ξεκίνησε 66 χρόνια πριν, όταν ο παππούς μας έκανε το πάθος του πραγματικότητα, ξεκινώντας το πρώτο κατάστημα ξηρών καρπών στη Ρόδο. Τρεις γενιές αργότερα, η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε παραμένει αμείωτη και συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι την οικογενειακή παράδοση. Στο κατάστημά μας, στην οδό Καναδά 59, καθώς και στο e-shop, tzortzisnuts.gr, θα βρείτε καθημερινά την μεγαλύτερη